Nem, lys hverdagsfond

Med kylling og krydderurter

Der er flere måder at lave en god fond på. Men til hverdag er det vigtigste at det er en nem fond. Så her er en nem opskrift på fond, der er hurtig at lave en hverdagsaften hvor tiden er knap.

Der er meget lidt manuelt arbejde i denne opskrift. Fonden skal selvfølgelig koge et stykke tid, hvor den bare passer sig selv. Opskriften bruger en hel kylling, men den kan bruges bagefter til at lave andre retter med, så der er ingen madspild.

nem lys hverdagsfond

Ingrediensliste

Til 4-5 pers. 

– 1 stk. kylling

– 1 L vand

– 2 stk. bladselleri

– 1 stk. hvidløgsfed

– 3 stk. gulerod

– 1 stk. løg

– 3 stk. laurbærblade

– Persille efter behov

– Timian efter behov

Fremgangsmåde

Forbered grøntsagerne

Skær alle grøntsagerne i ca. 1 cm stykker/skiver. Jo mindre stykker jo hurtigere koger smagen ud i fonden.

Split kyllingen

Jo mindre vand man har i sin fond, jo kraftigere bliver smagen. Derfor er det en god ide at splitte kyllingen ad, så den kan pakkes så tæt som muligt nede i gryden. Start udefra og arbejd dig indad. Fjern først lårene og derefter vingerne. Skær brysterne fra, og split skroget i 3 dele. Hvis man koger kyllingebryst til fond, så bliver det sejt og tørt. Det er bedre at bruge dem til noget andet, og så bare koge fond af de stykker der er ben i. De er stadigvæk gode at spise bagefter.

Kog fonden

Kom alle ingredienserne i en gryde. Pak dem så tæt som muligt. Grøntsagerne nederst, lårene øverst. Det hele skal være dækket af vandet. Har du fået fat i en meget stor kylling skal der muligvis mere vand i. Lad det koge i 1 – 1½ time ved 100°C – indtil kødet på lårene slippe knoglen. I øvrigt derfor lårene skal øverst, så man kan se når det sker.

Se i videoen herunder hvordan Max laver en nem, lys hverdagsfond