Tips til at undgå madspild

De danske husholdninger står for godt 36 % af Danmarks årlige madspild, hvilket udgør 260.000 tons pr. år. I forhold til den samlede mængde husholdningsaffald, udgør madspild godt 24 %, hvilket i vægt løber op på 105 kg madspild pr. husholdning om året – dette tal varierer dog afhængig af husholdningsstørrelse og sammensætning. Danskerne smider hovedsageligt frisk frugt, friske grøntsager, brød, pålæg og middagsrester ud.

Tip 1: Brug rester

Tænk hvordan rester kan bruges i andre retter f.eks. i madpakken til dagen efter. Eller hvis du har mange rester, kan de bruges til næste dags aftenmåltid. Tøm køleskabet og organisér det, eksempelvis så den mad der er ældst eller har kortest udløbsdato står forrest. Hvis du har pastarester, brug det f.eks. i en lækker pastasalat eller har du rester af ris, kylling og grøntsager, kan det bruges i en ret med stegt ris.

Stegte ris med kylling og grøntsager er et godt eksempel på et ret, hvor rester kan bruges og smage rigtig godt. Du kender det sikkert, at man får kogt lidt for mange ris. Eller også har man grøntsager liggende, der synger på sidste vers. De fleste hårde grøntsager, der kan holde på formen, når de bliver varmet op, egner sig godt til retten f.eks. majs, porrer, forårsløg, ærter, kartoffel, jordskok og blomkål.


Tip 2: Lav en madplan

Skab et bedre overblik over dine madvarer ved at lave en madplan for ugen. Madplaner kan medvirke til at mindske madspildet, fordi du kun køber og laver det, der er brug for. En madplan har også andre fordele, f.eks. kan du spare penge, du spiser mere varieret, du sparer tid i forhold til at handle hver dag.

Tip 3: Vakuumpak eller nedfrys

Opbevar maden rigtigt, så du undgår at skulle smide mad ud. Hvis der er mad til overs skal det i køleskabet eller i fryseren med det samme. Har du købt for store mængder mad, kan du med fordel opdele det i portionsstørrelser og fryse det ned. Brug etiketter hvor du kan skrive dato og indhold på, så du har et godt overblik.

Ved at vakuumpakke din mad sparer du plads i køleskabet og fryseren. Derudover forbliver maden frisk op til 5 gange længere. Vakuumering er derfor en nem måde for dig at reducere dit madaffald og undgå at din mad får frostskader. Desuden kan du anvende de vakuumpakkede madvarer til lækker sous vide tilberedning. Du kan bruge Ztoves præcise temperatur til at tilberede sous vide - både med og uden vakuumpakkede råvarer.

I appen kan du finde forskellige opskrifter på retter tilberedt med sous vide teknikker. I videoen kan du se hvordan vi tilbereder lækker og mør sous vide ribeye uden vandbad, vakuum og plastikposer.


Tip 4: Køb kun den mængde mad du har brug for

Hvis du ved, at du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du købe varer der er tættest på udløbsdatoen. Planlæg dine indkøb og lav en indkøbsliste, så du kun køber den mængde mad, som du har brug for. Så kan det være lettere at undgå impulskøb, som du i virkeligheden slet ikke har særligt brug for.

Tip 5: Tilbered kun den mængde mad du kan spise

Tænk over portionsstørrelse inden du laver mad. Skal du lave mad til dig selv eller til hele familien? Tænk over hvor meget du kan spise, eller hvor meget hver person kan spise. Lav evt. lidt mindre mad, så du ikke ender med at skulle smide mad ud der ikke bliver spist.

Tip 6: Undgå overtilberedt eller brændt mad

Med Ztove kan du starte en opskrift i appen og opnå fuld kontrol over madlavningen, for Ztove doserer den rette temperatur for retten under hele tilberedningen. Derfor brænder maden ikke på, koger ikke over og bliver ikke overtilberedt. Så undgår du at skulle smide mad ud, fordi det stikker ikke af og brænder ikke på. Det kan hjælpe til at mindske madspild.

Vil du vide mere om madspild?


Madspild.dk

Stopspildafmad.dk

Altomkost.dk