3 tips til energibesparelse med Ztove

De fleste vil gerne bruge mindre strøm. Her får du tre tips til, hvordan du kan spare energi, når du bruger Ztove.

Ztove sparer dig energi

Med Ztove kan du spare strøm, når du laver mad. Dette opnås blandt andet ved at opretholde en stabil temperatur, hvilket minimerer unødvendigt energiforbrug. Samtidig gør Ztoves automatiske programmer det nemmere at anvende nogle af de klassiske energispareråd.

Når du bruger temperaturstyring til kogning eller stegning, anvender du kun præcis den mængde energi, der er nødvendig for at opretholde den valgte temperatur. Du behøver ikke justere op og ned for kogepladen, når den bliver for varm eller kold.

1. Kog under låg

Ved at tilberede maden med låg sparer du energi, men på traditionelle komfurer øges risikoen for at maden koger over også. Med temperaturstyring kan du bruge låget, uden at bekymre dig om, hvorvidt maden koger over, da du præcist kan styre temperaturen.

Visse fødevarer, såsom grøntsager, kartofler, pasta og ris, bør altid koges under låg. I nogle tilfælde er det endda unødvendigt at tilberede dem ved kogepunktet. Kartofler opnår faktisk den bedste konsistens ved, at de først bringes kort i kog og derefter tilberedes ved 95 ºC under låg. Det tager lidt længere tid, men det er det hele værd.

Når du f.eks. koger kartofler, er det bedst at bruge så lidt vand som muligt, da kogepladen bruger energi på at bringe vandet i kog. Ved at reducere mængden af vand sparer du også på energiforbruget.

Det er ikke kun under kogning, at det er en fordel at bruge låg. Når du for eksempel steger grøntsager som rosenkål, er det også en fordel at anvende et låg. Den ene side af kålen får en lækker stegeskorpe, mens låget sikrer, at den anden side bliver dampet og hurtigt bliver lækker og mør. Da temperaturen styres i bunden af panden, vil du stadig opnå den ønskede stegeskorpe samtidig med, at du sparer energi.

Køb ekstra glaslåg

2. Brug pander og gryder, der passer til kogezonen

Det er vigtigt at bruge gryder og pander, der passer i størrelse til kogezonen på din kogeplade. Hvis gryderne eller panderne er mindre end kogezonen, vil der opstå mere spildvarme, hvilket gør, at der vil blive brugt mere energi til opvarmningen end nødvendig.

Køb pander og gryder

3. Brug restvarme til at færdigtilberede maden

Det er ikke nyt at anvende restvarmen til at færdigtilberede mad, f.eks. når du koger kartofler eller ris. Når man koger ris er det f.eks. normalt først at koge risene i ca. 10 minutter, slukke for dem og derefter lade dem tilberede færdig på eftervarmen. Ztoves automatiske programmer gør det nemmere, samtidig med at du får et ensartet og pålideligt resultat hver gang.

I stedet for at du selv skal huske at slukke kogepladen noget tid inden maden er færdig, klarer Ztoves programmer det automatisk for dig. På den måde sparer du både energi og besvær.

Vi har testet Ztoves automatiske program til kartoffelkogning og fandt at du kan spare 38% af energiforbruget sammenlignet med den klassiske metode, du kan læse mere om vores test her.

Aflæs energiforbruget i appen

Som en ekstra feature kan du i appen aflæse præcis, hvor meget energi du bruger, mens du laver mad. Dette giver dig mulighed for at holde øje med energiforbruget for specifikke retter – samtidig med at det kan være lidt sjovt at følge med i. Du kan også lave dine egne programmer, der udnytter eftervarmen på dine egne favorit-tilberedninger.

Læs mere om Ztove appen